اگر به خرید و سفارش کرکره برقی و یا درب رولآپ فکر کردهاید، شاید یکی از مهمترین چالشهای شما انتخاب موتور مناسب برای کرکره برقی باشد. البته تمام دربهایی که با سیستم رولآپ کار میکنند از انواع موتورهای مشترکی استفاده میکنند. دربهای چند تکهی صنعتی، دربهای سریع، کرکرههای برقی، دربهای رولآپ و … انواع موتورهای پیشنهادی برای این دربها سه دسته هستند. موتور ساید (Side)، موتور تیوبلار (Tubular) و موتور سنترال (Central). اما پرکاربردترین موتورهای فعلی در بازار ایران موتور ساید و موتور تیوبلار است. از این رو به بررسی ویژگیهای این دو نوع موتور میپردازیم تا مشخصات هر یک از آنها را بشناسیم و نسبت به شرایط خود انتخاب درستی داشته باشیم.
موتور ساید
معمولاً برای دربهای رولآپ و کرکرههای برقی سنگین از موتور ساید استفاده میشود. از آنجا که این موتورها برای ورودیهای با تردد بالا نصب میگردند، از سیستم فنر و کاسه فنر استفاده نمیکنند. این امر، کاربری موتور ساید را در دفعات بالا تسهیل نموده و نگرانی شما را بابت تعمیرات پی در پی رفع مینماید. از نام موتور ساید مشخص است که در کنار کرکره یا درب رولآپ نصب میشود. متناسب با فضای شما، در سمت چپ یا راست، تفاوتی ندارد. اما از آنجایی که موتور ساید در خارج از رول نصب میگردد، در صورت نیاز به تعمیر و تعویض، این امر آسانتر و سریعتر انجام میگیرد.
موتور ساید به دلیل قدرت و اندازهی بزرگ موتور در خارج از محور و شفت قرار گرفته است. بنابراین فضای بیشتری را مستقل از خود کرکره اشغال میکند. به گونهای که شاید به دلیل کمبود فضا مجبور باشید این موتور را در وجه بیرونی درب نصب کنید. در این صورت برای پوشانیدن و محافظت از آن در برابر بارش برف و باران و سرقت تمهیدات لازم را بیاندیشید. این موتورها به دلیل قدرت بالاترشان برای کرکره برقیها و دربهای رولآپی که در محلهای پر تردد نصب میشوند و یا ابعاد بزرگتری دارند مناسبند. این مکانها معمولاً فضای کافی برای نصب موتور را در سمت داخلی ورودی خواهند داشت.
در موتور ساید، چرخ دنده و زنجیر، درام را میچرخانند و موجب جمع شدن یا باز شدن کرکره میشوند. در حقیقت سیستم موتور ساید به صورت جرثقیل زنجیری است. بنابراین در هنگم قطع برق نیز به راحتی قابل استفاده است. در این شرایط امکان پایین آوردن کرکره بدون آسیب رسیدن به موتور و درب وجود دارد. سیستم یو پی اس (UPS) داخلی و باتری پشتیبان نگرانی شما را برای مواقع قطع برق به طور کامل رفع میکند. این موتور بر خلاف کارکرد بالا و قدرت زیاد، سر و صدای اندکی داشته و مزاحمتی برای ساکنان ساختمان ایجاد نخواهد کرد.
موتور تیوبلار
موتورهای تیوبلار به دو نوع موتور تیوبلار سنگین و سبک دستهبندی میشوند. اما هر دو نوع شکلی استوانهی و شبیه به لوله دارند. همین طراحی خاص منجر به اشغال فضای کمتری توسط آنها شده است. زیرا این موتور داخل رول کرکره برقی نصب میشود و ظاهر زیباتری نیز به آن هدیه میدهد. بنابراین برای فضاهای کوچک و پنجرههای ساختمانتان گزینهی فوق العادهای هستند. اما این امر کاهش قدرت موتور را نیز در پی خود داشته است. موتور تیوبلار به دلیل قدرت کمتر، برای کرکرههایی با تعداد دفعات باز و بسته شدن اندک و ابعاد کوچکتر پیشنهاد میگردد.
شکل خاص موتور تیوبلار و نوع نصب آن داخل رول، محدودیتهایی را در مورد تعمیرات و رسیدگی به آن ایجاد نموده است. از این رو تعمیرات و تعویض موتور آن نسبت به موتور ساید به زمان بیشتری نیاز دارد. موتور تیوبلار را میتوانید در وجه داخلی یا خارجی دهانهی ورودی نصب نمایید. این موتورها نیز همچون موتورهای ساید دارای خلاص کن دستی هستند که در زمان قطع برق، امکان بالا و پایین نمودن کرکره برقی را ایجاد میکند. موتورهای تیوبلار ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. این موتورها بسیار پرطرفدار هستند. معمولاً حداکثر وزن قابل تحمل توسط آنها ۳۰۰ کیلوگرم است.
برای افزایش بهرهوری موتور تیوبلار، بهتر است هر چند ماه یکبار وضعیت تیغهها و ریل بررسی شود. وجود هرگونه مشکل در مورد تیغهها و ریل ممکن است به موتور فشار بیاورد. موتور تیوبلار معمولاً بعد از چند بار کار کردن داغ میشود. بنابراین اگر آن را برای کرکرههایی به ارتفاع ۴ متر استفاده میکنید بعد از هر بار باز و بسته شدن، آن را تا ۱۵ دقیقه حرکت ندهید تا خنک شود. در صورت تکرار این موضوع، ممکن است موتور نیم سوز شود. موتورهای تیوبلار معمولاً به برق تک فار نیاز دارند.
مقایسهی کلی ویژگیهای موتور ساید، موتور تیوبلار و موتور مرکزی
موتور سنترال (موتور مرکزی)
موتور سنترال یا موتور مرکزی، به دلیل تفاوت در کاربرد آن کمتر از موتور ساید یا تیوبلار مورد استقبال قرار گرفته است. اما این موتور نیز راه حلی برای دربهایی خاص ارائه میدهد. این موتور در بخش مرکزی شفت نصب میشود. این موتورها به راحتی با کرکرههای قدیمیهمراه میشوند و میتوان کرکرههای قدیمی را اتوماتیک نمود. بنابراین بازار ویژهی خود را دارد. از نظر قدرت، کشش و کیفیت انواع متنوعی در بازار دارند و کرکرههایی تا وزن ۲۰۰ کیلوگرم را پوشش میدهند. هنگام قطع برق به کمک زنجیر دستی، به سادگی قابل استفاده خواهند بود و برخی از انواع آن نیز از پشتیبانی برق اضطراری برخوردارند. باید بدانیم این موتورها دشواریهایی برای تنظیم دارند و نگهداری آنها نیز آسان نیست. معمولاً به دلیل خوردگی نیاز به تعویض قطعات پیدا میکنند. بنابراین نصب آنها، تنها در موارد اندکی پیشنهاد میگردد.
خلاصه ویژگیهای موتور ساید
- دارای قدرت زیاد
- مناسب برای تردد بالا
- مناسب کرکرههای سنگین وزن
- مناسب کرکرههای با ابعاد بزرگ
- انجام تعمیرات موتور مستقل از کرکره
- قابل نصب در وجه داخلی یا خارجی دهانه
- پشتیبانی وزن کرکره از ۳۰۰ کیلوگرم تا ۱۰۰۰ کیلوگرم
- بالا بودن قیمت نسبت به سایر موتورها، به دلیل بالا بودن قدرت آن
- دارای سیستم ترمز ضد سقوط برای ممانعت از سقوط کرکره در موارد خرابی آن
خلاصه ویژگیهای موتور تیوبلار
- پایین تر بودن قیمت آن در مقایسه با قیمت موتور ساید و سنترال
- ایجاد حرکت یکپارچه برای باز و بسته نمودن کرکره
- دشوار بودن دسترسی به موتور جهت تعمیرات
- پشتیبانی از وزن ۳۰ کیلوگرم تا ۳۰۰ کیلوگرم
- دارای خلاص کن دستی برای زمان قطع برق
- قابل نصب در وجه داخلی یا خارجی دهانه
- سنسورها و تایمرهای قابل برنامه ریزی
- قابل سفارش در اندازههای مختلف
- مناسب فضاهایی با تردد اندک
- زمان بر بودن تعمیرات موتور
- کم حجم و کم جا
- کم صدا
چطور نوع موتور را انتخاب کنم؟
کاربرد کرکرههای برقی و دربهای رولآپ به دلیل مزایای روز افزون آنها به طور مداوم بیشتر میشود. نصب انواع دربها و کرکرههای برقی هزینههای انرژی را در فصول سرد و گرم سال کاهش میدهد. با گرانتر شدن انرژی، این مساله در بلند مدت، در منازل مسکونی و در محیطهای صنعتی و تجاری بسیار مورد توجه خواهد بود. از طرفی موتورهای امروزی باید امکانات بسیاری داشته باشند تا بتوانیم بدون دغدغه از آنها استفاده کنیم. دوام، مقاومت و اعتماد مهمترین ویژگیهایی هستند که هنگام خرید به آنها توجه میکنیم. از طرفی کم صدا بودن و نگهداری آسان را نیز باید به این لیست افزود. این موتورها معمولاً سرعت یکپارچهای دارند که به آرامی کرکره را در مسیر خود هدایت میکنند. ترمز ناگهانی ندارند و هنگام باز و بسته شدن لرزشی در ساختمان ایجاد نمیکنند.
گرچه همواره کارشناسان فروش «گروه صنعتی آکام» نسبت به نوع سفارش شما پیشنهادات مناسبی را ارائه میدهند، اما آشنایی با مهمترین موتورهای موجود در بازار کرکره برقی، گفتگوی فنی بهتری را با کارشناس فروش ایجاد کرده و منجر به مناسبترین خرید برایتان خواهد شد. به طور خلاصه، اگر وزن تیغههای کرکره برقی شما بالاست، و یا تردد بالا دارید، حتماً از موتور ساید استفاده نمایید. اگر تیغههای قدیمی غیراتوماتیک دارید، به کمک موتور سانترال آن را به کرکرهی اتوماتیک تبدیل کنید. و در نهایت برای کرکرههای سبک و کوچک ساختمان خود از آسایشی که موتور تیوبلار برایتان به ارمغان میآورد لذت ببرید. در صورت نیاز به اطلاعات فنی دقیقتر در مورد انواع موتورها با ما مشورت نمایید.
آیا این مطلب برای شما مفید بود ؟
برای امتیاز به مطلب روی ستاره ها بزنید
میانگین رضایت کاربران / ۵. تعداد رای ها
اولین نفری باشید که به این مطلب امتیاز می دهید
از اینکه این مطلب نظر شما را جلب نکرده است، پوزش میطلبیم.
فرصت دهید مطلب را بهتر خواهیم کرد.
جهت ارتقا این مطلب پیشنهاد خود را در بخش نظرات ارسال کنید.