در حدود نیم قرن از ساخت اولین درب اتوماتیک میگذرد. تکنولوژی ساخت این دربها به مرور زمان توسعه و بهبود یافته است. از سادهترین دربهای اتوماتیک تا پیشترفتهترین آنها که امکانات بسیاری را در اختیارمان گذاشته است. این دربها به لطف تکنولوژی سنسورها قابلیت اتوماتیک شدن یافتهاند. سنسورهایی که با عملکرد خود ما را شگفت زده میکنند. اگر میخواهید بدانید چگونه سنسورها درب اتوماتیک را باز و بسته کرده و ایمنی لازم را برای عابران تأمین مینمایند، برای مطالعهی این مقاله با ما همراه باشید.
چند نوع سنسور برای درب اتوماتیک وجود دارد؟
دربهای اتوماتیک را در همه جا میتوانید بیابید. از سوپرمارکتها تا فرودگاهها، ساختمانهای مسکونی و پارکینگها. هدف اصلی از نصب دربهای اتوماتیک تسهیل و مدیریت تردد افراد است. این دربها به ویژه برای اشخاصی که مشکلات حرکتی دارند بسیار مفید هستند. علاوه بر اینها، نمیتوان از اثر آنها بر روی کاهش مصرف انرژی، ایجاد امنیت، زیبایی، کاهش سر و صدا و … نیز چشم پوشی نمود. هنگامی که قصد سفارش نوعی از این دربها را داریم، با اصطلاحات تازهای مواجه میشویم. همچون سیستم ریورس (Reverse) یا آنتی کراش (Anti Crash) که برای ایمنی دربها طراحی شدهاند. این سیستمها به کمک سنسورها قابلیت عملکرد مییابند. سنسورها میبایست به راحتی و با دقت زیاد حرکت را تشخیص دهند و به موقع فرمان لازم را به اپراتور درب اتوماتیک ارسال کنند.
سنسورهای دربهای اتوماتیک انواع گوناگونی دارند و معمولاً روی هر نوعی از درب اتوماتیک تعدادی از سنسورها نصب میگردد. اما سنسورها چطور عمل میکنند و چگونه حضور فرد را تشخیص میدهند؟ سنسورها روشهای مختلفی برای شناسایی دارند. بیشتر آنها صدا، نور، فشار یا حرکت را حس میکنند. برای هر نوع درب اتوماتیک با توجه به کاربری و محل نصب آن، گونهی متفاوتی از سنسورها بکار گرفته میشود. هر سنسور با توجه به ویژگیهای خود توانایی رصد کردن محیط اطراف درب را به شیوهی متفاوتی دارد. بنابراین جهت افزایش بهره وری و ایمنی، از چند نوع سنسور به طور همزمان استفاده میکنیم. در ادامه، انواع و ویژگیهای سنسورها را به ترتیب زیر بررسی مینماییم. سنسورهایی که در دربهای اتوماتیک بکار گرفته میشوند عبارتند از:
- سنسور فشاری
- سنسور نوری (حرکتی)
- سنسور مادون قرمز
- سنسور مافوق صوت
نحوهی عملکرد سنسورهای درب اتوماتیک
سنسور فشاری، نخستین و قدیمیترین سنسور درب اتوماتیک
سنسور فشاری جزو اولین سنسورهای ساخته شده برای درب اتوماتیک است. این سنسور با تغییرات وزن یا فشار در یک نقطهی مشخص از زمین (تشک کنترل)، در کنار درب اتوماتیک متوجه حضور شخص شده و درب را باز مینماید. هنگامیکه روی آن قدم میگذارید سنسورها سیگنالهایی را به اپراتور درب ارسال میکنند و درب باز میشود. مزیت این سیستم این است که تا زمانی که فرد در نقطهی حساس به فشار ایستاده باشد درب باز میماند. این موضوع نه تنها ورود و خروج را آسان میکند بلکه مانع از بسته شدن درب بر روی عابر میگردد.
سنسور نوری یا حرکتی درب اتوماتیک
امروزه در ساخت درب اتوماتیک بیشتر از سنسورهای حرکتی یا سنسورهای نوری استفاده میشود. این سنسورها مانند خفاشها پالسهایی از امواج مافوق صوت یا انرژی مایکروویو تولید میکند تا وجود اشیا و افراد را تشخیص دهند. گیرندههای حرکتی زمان انعکاس امواج مافوق صوت را بررسی کرده و در صورت تغییر زمان متوجه وجود مانع یا نزدیک شدن عابر میگردند. یک نقص عمده در این سنسور به چشم میخورد. این نوع سنسور فقط میتواند حرکت را تشخیص دهد و اشیا ثابت برایش قابل شناسایی نیست. بنابراین اشخاصی که ایستادهاند و یا بسیار آهسته راه میروند (مانند سالمندان) را تشخیص نمیدهد. این امر ممکن است منجر به بروز حادثه شود.
سنسور مادون قرمز درب اتوماتیک
سنسورهای مادون قرمز بکار رفته در سیستم درب اتوماتیک بسیار قابل اعتماد هستند. کم حجم بوده و دامنههای تشخیصی دقیقی دارند. این سنسورها حداقل از دو تراشهی گیرنده و فرستنده تشکیل شدهاند. تراشههای گیرنده دارای نوری با کارایی بالاست. گیرنده میتواند تشخیص دهد که آیا نور مادون قرمزی که ساطع کرده بود در داخل یا خارج از منطقهی اسکن منعکس شده است یا خیر؟ با توجه به این که سنسورهای مادون قرمز با تشخیص گرمای بدن نزدیک شدن عابر را ردیابی می کنند مشکل مربوط به سنسورهای حرکتی یا نوری را ندارند. در صورتی که فرد توقف کند و یا به آهستگی حرکت کند درب بسته نخواهد شد و همچنان باز میماند. زیرا حضور شخص را شناسایی میکند.
باز و بسته شدن درب اتوماتیک توسط سنسورها
درب اتوماتیک چطور باز میشود؟
بعد از اینکه سنسورها حضور عابر را در کنار درب اتوماتیک تشخیص دادند، فرمان باز شدن درب به بخش مکانیکی درب ارسال میگردد. سپس لتهای درب اتوماتیک روی ریل حرکت کرده و باز میشوند. بعد از گذشت زمان لازم، در صورتی که سنسورها حضور شخص یا شیئی را تشخیص ندهند، درب بسته میشود. دربهای اتوماتیک بسیار ایمن و با کارایی ساده هستند. اما همواره میتوان طرحهایی ایمنتر و با کاربری سادهتری را نیز تصور نمود. معمولاً در گیتهای مختلف نیز انواع سنسورها بکار گرفته میشود. این سنسورها در طرفین درب ورودی و گیت پارکینگها و ساختمانها نصب میشوند. این نوع سنسورها بیشتر از پرتوهای مایکروویو استفاده میکنند که به سنسورهای حرکتی معروف هستند.
چرا گاهی درب اتوماتیک باز نمیشود در حالی که شما جلوی درب ایستادهاید؟
گاهی با این مسأله مواجه میشوید که روبروی درب اتوماتیک ایستادهاید اما درب بر روی شما باز نمیشود. چرا؟ هنگامی که سنسور نمیتواند حضور شما را تشخیص دهد درب باز نمیشود. این موضوع با توجه به نوع سنسور درب، متفاوت خواهد بود. باز و بسته شدن دربهای اتوماتیک مستلزم مصرف انرژی برق است. بنابراین برای کاهش این مصرف، تا زمانی که سنسورها به دقت حضور عابر را تشخیص ندهند، درب باز نمیشود. در این مواقع با تغییر موقعیت خود نسبت به درب، سنسور قادر به تشخیص حضور شما خواهد بود. در غیر این صورت سنسورها به طور مداوم باید مشغول باز نمودن و بستن درب برای رهگذران باشند. بنابراین، تکنسینها دامنهی تشخیص آنها را محدود میکنند.
سنسورها چطور ایمنی درب اتوماتیک را تضمین میکنند؟
ایمنی درب اتوماتیک برای عابر
از آنجا که دربهای اتوماتیک توسط عابران از میان آنها کنترل نمیشود، ممکن است در صورت خرابی سنسورها و اختلال در کارکرد آنها عابران آسیب ببینند. برای پیشگیری از حوادث و افزایش ایمنی، سنسورهای متفاوتی روی درب نصب میگردند تا شناسایی را بهتر و دقیقتر انجام دهند. سنسورها با توجه به میزانی از حساسیت مورد نیاز و تردد به صورت ترکیبی انتخاب میشوند. سنسورهای ایمنی از اصابت درب با اشخاص و اشیا در میان لتهای درب پیشگیری مینماید. برای این منظور از سنسورهای اولتراسونیک نیز استفاده میشود. سنسورهای حرکتی با تشخیص حرکت منجر به باز شدن سیستم میشوند. اما اگر فرد با سرعت اندکی حرکت کند یا در نزدیکی دربها ایستاده باشد، سنسورهای فشار یا مادون قرمز حضور او را تشخیص داده و منجر به باز شدن یا باز ماندن درب میگردند. معمولاً سنسور مادون قرمز معمولاً به عنوان سنسور اولیه استفاده میشود، اما سنسورهای فشار میتوانند به عنوان سنسور ثانویه نیز عمل کنند.
نادیده گرفتن کنترل دورهای و عدم دریافت گواهیهای ایمنی لازم برای درب اتوماتیک، میتواند منجر به حوادث دلخراشی گردد. برای آگاهی از کنترلهای دورهای و انتخاب دربهایی با بهترین سنسورها با کارشناسان ما تماس بگیرید. «گروه صنعتی آکام» با تجربهی بیست سالهی خود آمادهی ارائهی مشاوره برای انتخاب بهترینهاست.
آیا این مطلب برای شما مفید بود ؟
برای امتیاز به مطلب روی ستاره ها بزنید
میانگین رضایت کاربران / ۵. تعداد رای ها
اولین نفری باشید که به این مطلب امتیاز می دهید
از اینکه این مطلب نظر شما را جلب نکرده است، پوزش میطلبیم.
فرصت دهید مطلب را بهتر خواهیم کرد.
جهت ارتقا این مطلب پیشنهاد خود را در بخش نظرات ارسال کنید.