مدیریت اتوماتیک ساختمانها از آرزوهای قدیمی بشر بوده است. تا نیم قرن پیش نگاه بشر به سیستمهای اتوماسیون ساختمانی، صرفاً در جهت افزایش آسودگی و راحتی ساکنان ساختمان و ارائهی شکل لوکسی از زندگی بود. با بحران انرژی و آشکار شدن آثار منفی مصرف بالای سوخت فسیلی در دنیا، نگاه به این سیستمها، به سمت روشهای دوستدار محیط زیست گردانیده شد. در این مقاله با هدف اتوماسیون ساختمان، کاربرد و مزایای آن آشنا میشویم.
اثر اتوماسیون ساختمان بر میزان مصرف انرژی ساختمانها در دنیا
گفتیم که هدف از توجه به اتوماسیون ساختمان، کاهش مصرف انرژی است. طبق بررسیها حدود ۴۰ درصد مصرف انرژی در اتحادیهی اروپا در ساختمانهاست. این عدد را با کمی اغماض و تغییر میتوان به کل دنیا نسبت داد. بنابراین آیین نامههایی که ساختمانها را ملزم به کاهش مصرف انرژی میکنند هر روز بیشتر و بیشتر میگردد. طبق این آیین نامهها عملکرد کلی انرژی در ساختمانها باید بهبود یابد. این بهبود به کمک تغییر در ساختار فنی و ساخت ساختمان و سپس نصب تجهیزات مناسب برای آن ایجاد میشود. در تحقیقات دیگری مشخص شده است در صورت کاربری اتوماسیونی برای تنظیم نور اتاق به کمک پردههای اتوماتیک در فصول مختلف، پتانسیل کاهش مصرف تا ۴۰ درصد ایجاد خواهد شد. این کاهش به کمک کم کردن مصرف انرژی برای تأمین نور و تنظیم دمای داخلی ساختمان است. استفاده از نور گرم آفتاب در فصول سرد و ممانعت از ورود نور آفتاب در فصول گرم اثر بسیاری بر کاهش مصرف انرژی دارد.
مجموع مطالعات صورت گرفته در زمینه اتوماسیون ساختمان نشان داده است بهبود اتوماسیون میتواند اثر بزرگی در میزان انرژی مصرفی ساختمان داشته باشد. رفتار عادی ساکنان و کاربران یک ساختمان، منجر به میزان بالای مصرف انرژی میشود. ما اتوماسیون را به عنوان کاربر ایدهآل در نظر میگیریم. یعنی آن را به عنوان کاربری که دقت بسیاری در تنظیم دمای داخل ساختمان دارد و از حداکثر انرژی طبیعی محیط برای ساختمان استفاده میکند به کار میگیریم. برای مثال، اتوماسیون به عنوان یک کاربر ایدهآل، هنگام تهویهی اتاق، گرمایش را خاموش میکند و سپس پنجرهها را باز مینماید. علاوه بر این، فقط در صورت استفاده از اتاق، چراغها را روشن میکند.
در اتاقهای بدون استفاده یا در شب و تعطیلات عمومی، اتوماسیون ساختمان با مدیریت دمای آنها، به اندازهی چشمگیری مصرف انرژی را در ساختمانهای عمومی و تجاری کاهش میدهد. این رفتار معمولاً از کاربر انسانی کمتر دیده میشود. بیتوجهی و یا فراموشی منجر به اتلاف زیادی در انرژی ساختمان میگردد. بنابراین ساختمانهای هوشمند در زمینهی مدیریت انرژی روشی کارآمدتر نسبت به مدیریت رفتار انسانی دارند.
اتوماسیون ساختمان چیست؟
هدف از اتوماسیون ساختمان
اتوماسیون ساختمان، شاید جزو سیستمهایی خودکاری باشد که هنوز به آن عادت نکردهایم. اما کم کم میبایست حضور دستیاران اتوماتیک تجهیزات ساختمانهای تجاری و مسکونی را در کنار خود بپذیریم. تجهیزاتی داشته باشیم که به صورت خودکار، گرمایش، تهویه، روشنایی و … را تنظیم کنند. با سنسورها حضور افراد را تشخیص دهند و نسبت به آن درجه حرارت اتاق را مناسب سازی نمایند. پردهها بالا و پایین رفته و دربها و پنجرهها باز و بسته شوند. تمام این کارها بر اساس نیاز کاربران و ساکنان ساختمان و با برنامه ریزی قبلی انجام میگردد.
هدف از اتوماسیون ساختمان، بهره وری در انرژی، راحتی و ایمنی است. بهبود راحتی ساکنان و مراجعان، بهره برداری کارآمد از منابع مصرفی، کاهش مصرف انرژی، هزینههای عملیاتی و بهبود چرخهی عمر آب و برق. اینها مهمترین فاکتورهایی است که جوامع بشری برای مدیریت و بهبود کیفیت آنها به طور مداوم و فزایندهای در حال برنامه ریزی هستند. سیستم اتوماسیون ساختمان، یک سیستم یا مجموعهای از سیستمهاست که کنترل متمرکز و نظارت خودکار را در داخل ساختمان فراهم میکند. هدف آن فراهم آوردن یک محیط راحت و پایدار، اطمینان از ایمنی همهی ساکنان و کاهش هزینههای انرژی است.
اتوماسیون ساختمانها بر اساس دادههای دریافتی از محیط و برنامهی از قبل تنظیم شده عمل میکند. این دادهها توسط سنسورها دریافت میشود. سنسورهایی برای تشخیص دما، بررسی کیفیت هوا، اندازه گیری درخشندگی برای تنظیم نور، آشکارسازهای حرکتی، محاسبهی سرعت باد، سنجش بارندگی و … . این فناوریها سطح دیگری از کیفیت زندگی پایدار را برای انسان و محیط زیست او فراهم میکنند. مدیریت مرکزی، سیستم را تحت نظر خود دارد و با بهره گیری از نرم افزارهای ویژه، عملکرد سیستم را بهینه سازی میکند. به واژهی بهینه توجه کنید. بهینه بودن به معنای مناسب بودن برای زندگی انسان و ایجاد کمترین آسیب به محیط زیست اوست.
کارکردهای اصلی اتوماسیون ساختمان
سیستمهای هوشمند اتوماسیون ساختمان فقط در ساختمانهای اداری و صنعتی، هتلها یا بیمارستانها مورد استفاده قرار نمیگیرند. این روزها گسترش کاربری آنها به عنوان اتوماسیون خانگی، جذابیت بسیاری یافته است. اتوماسیون خانههای هوشمند، علاوه بر سیستم مصرف انرژی، با وسایل تکمیلی همچون پردههای اتاق، سیستمهای ایمنی، وسایل الکترونیکی و … نیز شبکه میشوند. این نوع شبکه قابلیت مطابقت با نیازهای کاربران بر اساس نیازهای شخصی ایشان را دارد. بنابراین علاوه بر کاهش مصرف انرژی، آسایش و راحتی بیشتری را نیز برای کاربران به همراه خواهد داشت. ساختمانهای سبز، مبتنی بر ساخت و ساز پایدار، با اتوماسیون هوشمند و یکپارچهی ساختمان تحقق مییابند. اتوماسیون ساختمانهای هوشمند و سبز و صرفه جویی طولانی مدت ایجاد شده در طی زمان کاربری ساختمان، هزینههای اولیهی آن را جبران مینماید.
اتوماسیون ساختمان شبکهای کامپیوتری است که از وسایل الکترونیکی جهت نظارت و کنترل ایمنی مکانیکی، امنیتی، آتش سوزی و سیل، روشنایی (به ویژه روشنایی اضطراری)، کنترل رطوبت و تهویه در یک ساختمان تشکیل شده است. آب و هوای ساختمان را در یک محدودهی مشخص نگاه داشته، نور اتاقها را بر اساس برنامهی کاری فراهم میکند. به عملکرد و سلامت دستگاهها در کلیهی سیستمها نظارت کرده و هشدارهای عملکردی را برای کارکنان تعمیر و نگهداری ساختمان فعال میکند. نرم افزار اطلاعات و دادهها را دسته بندی و ذخیره میکند. برای انتقال اطلاعات از سنسورها یا دستورات موقعیت یابی به محرکها، دستگاهها باید در یک شبکه مشترک وصل شوند. کنترل کامل تاسیسات، هدفی است که سیستمهای اتوماسیون مدرن برای دستیابی به آن تلاش میکنند. علاوه بر این، بهره وری ایجاد شده از طریق اتوماسیون، به مدیریت تأسیسات ساختمان امکان میدهد شیوههای پایدارتری را برای کاهش هزینههای انرژی اتخاذ کند.
به طور خلاصه کارکردهای اصلی سیستم اتوماسیون ساختمان عبارتند از:
- مدیریت مصرف انرژی با توجه به حضور و عدم حضور افراد در اتاقها و مکانهای مختلف ساختمان
- کنترل خودکار سلامت سیستم اتوماسیون و اعلام هشدارهای لازم در مواقع ضروری
- افزایش آسودگی و راحتی ساکنان و مراجعان ساختمان
- کنترل محیط ساختمان و افزایش ایمنی ساختمان
- دوستدار محیط زیست
آسایش و امنیت با اتوماسیون ساختمان
امروزه ساختمانهای تجاری بسیاری وجود دارند که با اتوماسیون ساختمانی مدیریت میگردند. گرما، نور، تهویه مطبوع، فناوری خنک کننده، دربها و پنجرهها، همه به صورت شبکهای با یکدیگر در ارتباط بوده و نسبت به برنامه ریزی انجام شده به تغییرات واکنش نشان میدهند. از طریق سیستمهای هوشمند مدیریت ساختمان میتوان تمام این موارد را به راحتی هدایت و کنترل نمود. وقتی ساختمان را ترک میکنید دربها خود به خود قفل میشود، چراغها خاموش میشود و سیستم تهویه از کار میافتد. قبل از رسیدن شما به منزل همه چیز آمادهی استقبال از شماست. پردههایی که در نور شدید روز پایین کشیده شده بودند، اینک باز شدهاند. پنجرههایی که تمام روز بسته بودند اکنون هوای خنک عصرگاهی را به درون هدایت میکنند. چراغها با نور اندکی روشن هستند. درجه حرارت خانه تنظیم شده است و شما معنای واقعی آسایش را درک خواهید کرد. شاید تبدیل خانه یا دفتر کارتان به یک ساختمان هوشمند کمی دور از انتظار باشد. اما با مشاوران «گروه صنعتی آکام» می توانید گامهای نخست را برای سیستم اتوماسیون ساختمان خود بردارید. با ما تماس بگیرید.
آیا این مطلب برای شما مفید بود ؟
برای امتیاز به مطلب روی ستاره ها بزنید
میانگین رضایت کاربران / ۵. تعداد رای ها
اولین نفری باشید که به این مطلب امتیاز می دهید
از اینکه این مطلب نظر شما را جلب نکرده است، پوزش میطلبیم.
فرصت دهید مطلب را بهتر خواهیم کرد.
جهت ارتقا این مطلب پیشنهاد خود را در بخش نظرات ارسال کنید.
afаrin mаtlab khoƅi Ƅlod ❤️❤️❤️